London skyscrapers with river Thames in the foreground
London skyscrapers with river Thames in the foreground

UK Geography Quiz – Places

Last updated:

This super fun UK geography quiz is all about places in the UK. So if you know a bit about the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, then check out the questions below.

The places in the UK geography quiz cover counties, cities, towns, and villages. This quiz has 30 questions over 3 rounds. Scroll to the bottom for the answers.

UK Geography Quiz – Counties

1. What is the collective name for the counties that are closest to London?

2. Which county is home to the Jurassic Coast?

3. In which county is the town of Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch located?

4. Name the two historic counties that make up East Anglia.

5. In which county is Sherwood Forest located?

6. What county is home to Bishop Auckland, Chester-Le-Street, and Barnard Castle?

7. Name an English county that shares a border with Wales.

8. Which is the largest historic county in the UK?

9. What island county is Kirkwall located in?

10. What is the name of the county where Land’s End is located?

UK Geography Quiz – Cities

11. What is the smallest city in the UK by area?

12. What is the capital city of Wales?

13. Name a city in the UK that has a name with only four letters.

14. What is the capital city of Scotland?

15. Newport, Bangor, and St. Davids are cities located in which country?

16. What is the capital of the Isle of Man?

17. Which city is further west, Bristol or Edinburgh?

18. Which city is the second-largest in England?

19. What was the first capital city of England?

20 Which English city has areas named Croxteth, Kirkdale, and Dingle?

UK Geography Quiz – Places

21. What is the collective name for the islands of Jersey, Guernsey, Alderney, and Sark?

22. Which countries make up Great Britain?

23. What are the islands just off the coast of Cornwall called?

24. True or false: there is a village in Scotland called Lost.

25. True or false: Great Dozing is a village in England.

26. Which national park includes the villages of Brockenhurst, Beaulieu, and Godshill?

27. True or false: Westward Ho! is the name of an English village.

28. In which seaside town is Pleasure Beach located?

29. True or false: Scratchy Bottom is a place name in England.

30. Name the countries that make up the United Kingdom of Great Britain?

UK Places Geography Quiz_TotallyQuiz
UK Places Geography Quiz

UK Geography Quiz – Counties – Answers

1. What is the collective name for the counties that are closest to London?

Answer: Home Counties

2. Which county is home to the Jurassic Coast?

Answer: Dorset

3. In which county is the town of Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch located?

Answer: Anglesey

4. Name the two historic counties that make up East Anglia.

Answer: Norfolk and Suffolk

5. In which county is Sherwood Forest located?

Answer: Nottinghamshire

6. What county is home to Bishop Auckland, Chester-Le-Street, and Barnard Castle?

Answer: County Durham

7. Name an English county that shares a border with Wales.

Answer: Cheshire, Gloucestershire, Herefordshire, or Shropshire

8. Which is the largest historic county in the UK?

Answer: Yorkshire

9. What island county is Kirkwall located in?

Answer: Orkney

10. What is the name of the county where Land’s End is located?

Answer: Cornwall

UK Geography Quiz – Cities – Answers

11. What is the smallest city in the UK by area?

Answer: City of London

12. What is the capital city of Wales?

Answer: Cardiff

13. Name a city in the UK that has a name with only four letters.

Answer: Bath, Hull, or York

14. What is the capital city of Scotland?

Answer: Edinburgh

15. Newport, Bangor, and St. Davids are cities located in which country?

Answer: Wales

16. What is the capital of the Isle of Man?

Answer: Douglas

17. Which city is further west, Bristol or Edinburgh?

Answer: Edinburgh

18. Which city is the second-largest in England?

Answer: Birmingham (Try the Ultimate Birmingham Quiz)

19. What was the first capital city of England?

Answer: Winchester

20 Which English city has areas named Croxteth, Kirkdale, and Dingle?

Answer: Liverpool

UK Geography Quiz – Places – Answers

21. What is the collective name for the islands of Jersey, Guernsey, Alderney, and Sark?

Answer: The Channel Islands

22. Which countries make up Great Britain?

Answer: England, Scotland, and Wales

23. What are the islands just off the coast of Cornwall called?

Answer: Isles of Scilly

24. True or false: there is a village in Scotland called Lost.

Answer: True

25. True or false: Great Dozing is a village in England.

Answer: False, but there is a village called Great Snoring.

26. Which national park includes the villages of Brockenhurst, Beaulieu, and Godshill?

Answer: New Forest

27. True or false: Westward Ho! is the name of an English village.

Answer: True

28. In which seaside town is Pleasure Beach located?

Answer: Blackpool

29. True or false: Scratchy Bottom is a place name in England.

Answer: True

30. Name the countries that make up the United Kingdom of Great Britain?

England, Scotland, Wales, Northern Ireland

 

More UK geography quizzes: