Coastline with beach, sea, and large cliff
Coastline with beach, sea, and large cliff

UK Geography Quiz – Natural Landmarks and Places

Last updated:

Test your UK geography knowledge with this 20 questions and answers quiz all about the country of Great Britain and Northern Ireland.

This UK geography quiz round is specifically about natural landmarks and places in the UK, covering rivers, mountains, lakes, sea, canals, and areas of natural beauty.

You might also like our UK quizzes on UK places and UK Geography General Trivia Quiz.

UK Geography Quiz – 20 Questions

1. In which UK country would you find the Sperrin mountains?

2. What is the longest river in Scotland?

3. What is the name of the region of rolling hills mainly found in Gloucestershire and Oxfordshire?

4. What is the name of the largest lake in the British Isles?

5. What is the name of the canal that runs from Birmingham to London?

6. What is the name of the largest gorge in the UK?

7. What is the material that makes up the white cliffs of Dover?

8. What is the name of the interlocking basalt columns found on the coast of County Antrim, Northern Ireland?

9. Which two rivers meet in Tewkesbury?

10. Which UK river runs along the border of England and Scotland?

11. True or false: Cairngorms National Park means ‘Blue Hills National Park’ in Gaelic?

12. Yr Wyddfa is the Welsh name for which UK mountain?

13. Which range of hills in the UK is commonly referred to as the ‘backbone of England’?

14. What is the name of the highest mountain in the UK, which stands at 1,345m?

15. Which river is also known as the River Isis in Oxford?

16. What is the name of the largest artificial lake in the UK?

17. Name the sea off the east coast of Britain.

18. In which UK country would you find the highest canal aqueduct in the world, called the Pontcysyllte Aqueduct?

19. True or false: The Firth of Forth is a fjord?

20. What is the name of the sea on the east coast of Britain?

UK Geography Quiz - Natural Landmarks
UK Geography Quiz – Natural Landmarks and Places

UK Geography Quiz – 20 Questions and Answers

1. In which UK country would you find the Sperrin mountains?

Answer: Northern Ireland

2. What is the longest river in Scotland?

Answer: River Tay

3. What is the name of the region of rolling hills mainly found in Gloucestershire and Oxfordshire?

Answer: The Cotswolds

4. What is the name of the largest lake in the British Isles?

Answer: Lough Neagh

5. What is the name of the canal that runs from Birmingham to London?

Answer: Grand Union Canal

6. What is the name of the largest gorge in the UK?

Answer: Cheddar Gorge

7. What is the material that makes up the white cliffs of Dover?

Answer: Chalk

8. What is the name of the interlocking basalt columns found on the coast of County Antrim, Northern Ireland?

Answer: Giant’s Causeway

9. Which two rivers meet in Tewkesbury?

Answer: Severn and Avon

10. Which UK river runs along the border of England and Scotland?

Answer: Tweed

11. True or false: Cairngorms National Park means ‘Blue Hills National Park’ in Gaelic?

Answer: True

12. Yr Wyddfa is the Welsh name for which UK mountain?

Answer: Mount Snowdon

13. Which range of hills in the UK is commonly referred to as the ‘backbone of England’?

Answer: The Pennines

14. What is the name of the highest mountain in the UK, which stands at 1,345m?

Answer: Ben Nevis

15. Which river is also known as the River Isis in Oxford?

Answer: River Thames

16. What is the name of the largest artificial lake in the UK?

Answer: Kielder Water

17. Name the sea off the east coast of Britain.

Answer: North Sea

18. In which UK country would you find the highest canal aqueduct in the world, called the Pontcysyllte Aqueduct?

Answer: Wales (specifically, in Wrexham)

19. True or false: The Firth of Forth is a fjord?

Answer: True

20. What is the name of the sea on the east coast of Britain?

Answer: North Sea

 

More geography quizzes here.